RefSports   |   RefPool   |   RefTeam   
Moeten leden verplicht worden vrijwilligerswerk te doen voor de club?
home   |   team aanmaken   |

blog

Moeten leden verplicht worden vrijwilligerswerk te doen voor de club?


Onlangs was de voetbalvereniging Bladella in het nieuws. Zij hadden jeugdspelers geroyeerd nadat zij onvoldoende lootjes verkocht hadden bij de jaarlijkse loterij. De ouders werd de keuze voorgelegd: zij zouden het restant moeten betalen, of de jeugdspelers zouden worden geroyeerd.

Laat ik voorop stellen dat ik vind dat de kinderen in kwestie nooit de dupe mogen worden van het meningsverschil tussen de vereniging en de ouders. Zij zouden in mijn optiek voor beide partijen voorop moeten staan in het zoeken naar een oplossing.

Ten grondslag van het meningsverschil ligt natuurlijk het probleem waar veel verenigingen tegenwoordig mee te maken krijgen: steeds minder vrijwilligers moeten de groeiende verenigingen draaiende houden.
De oplossing voor dit probleem is niet eenvoudig. Om maar met een cliché te spreken: de maatschappij verandert.

Bladella dacht een oplossing gevonden te hebben in de vorm van het verkoop van loten voor de jaarlijkse loterij. De ledenvergadering had hiermee ook ingestemd.
In essentie is deze oplossing een goed idee. Op deze manier zijn er extra inkomsten voor de club. Voor mij is echter het verplichte karakter van het verkopen van loten een doorn in het oog. Als er niet genoeg loten worden verkocht door het betreffende lid, dan moet het restant door de ouders worden bijgedragen. In feite is dat gewoon een verkapte vorm van contributie!
Ik vind dat voetbalvereniging Bladella dan ook gewoon een contributieverhoging had moeten doen. Niemand zal er op tegen zijn dat je een speler royeert die niet (voldoende) contributie betaalt.

Voetbalvereniging Bladella (en met hen vele verenigingen) verdedigt zich door te stellen dat een lid van de vereniging ook wel iets terug mag doen voor de club.
Natuurlijk ben ik het er mee eens dat een lid ook iets terug mag doen voor de vereniging, maar alleen als dat in de statuten is vastgelegd, kun je dat ook verplicht stellen.
Vrijwilligerswerk verplichten: dat zijn 2 woorden die tegenstrijdig zijn en daarom ook niet in 1 zin passen.
Een vereniging die vrijwilligerswerk verplicht stelt, die zal uiteindelijk zijn leden verliezen.

Wat is dan wel de oplossing?
Ook ik heb niet dé oplossing voor het probleem. 1 ding weet ik wel: meer vrijwilligers krijg je niet door leden te verplichten dingen te doen. Meer vrijwilligers krijg je door je leden wat extra's te bieden.

2017-02-18
gebruikersnaam wachtwoord
 
algemene voorwaarden
disclaimer
privacyverklaring
cookieverklaring
sitemap
contact
algemene voorwaarden
disclaimer
privacyverklaring
cookieverklaring
sitemap
contact