RefSports   |   RefPool   |   RefTeam   
Moeten leden verplicht worden vrijwilligerswerk te doen voor de club?
home   |   team aanmaken   |

blog

Staan we op de vooravond van het einde van 'tiki-taka'?


Spanje wordt uitgeschakeld door Italiƫ. Het tiki-taka voetbal-land wordt uitgeschakeld door het catenaccio.
Het zogenaamde totaalvoetbal van Nederland is niet eens aanwezig op het EK van 2016. Is de Cruijff filosofie op zijn return?

Naar mijn mening zien we op EURO 2016 de reactie van andere landen op het totaalvoetbal, op het tiki-taka: Strategy-play. Een verdedigende manier van spelen die ontstaan is als reactie op de overmacht van de grote (rijke) clubs met de sterren.
Italiaanse clubs beheersen het al langer. Ook het Italiaanse elftal past dit al jaren succesvol toe. Maar ook clubs als Atletico Madrid en de clubs uit de 'kleine' voetballanden passen het vaker toe. Zelfs ons eigen Oranje kwam het verst op het WK met Strategy-play!

De basis voor dit spelsysteem ligt vaak bij een coach die tevens veldmaarschalk is. Zijn spelers stuurt hij als een peleton militairen het veld in: gedisciplineerd en gemotiveerd tot op het bot. Soms letterlijk.

Ik moet eerlijk zeggen: ik kan ook van dit soort voetbal genieten. Ik heb met bewondering zitten kijken naar de bijna 32-jarige Chiellini. Als verlengstuk van zijn veldmaarschalk zette hij zijn collega-soldaten keer op keer in de juiste organisatie.
Toch wil ik ook blijven genieten van de weergaloze voetbal-acties, die we dit EK misschien te weinig gezien hebben.

Gelukkig hebben voetballers als Payet, Hamsik, Hazard, Iniesta en Shaqiri laten zien dat er ook nog te genieten valt van de technische voetballers.
Want ook in het Strategy-play zijn het uiteindelijk deze virtuozen die het verschil maken.

theref
2016-06-28
gebruikersnaam wachtwoord
 
algemene voorwaarden
disclaimer
privacyverklaring
cookieverklaring
sitemap
contact
algemene voorwaarden
disclaimer
privacyverklaring
cookieverklaring
sitemap
contact